21 Temmuz 2008 Pazartesi

Galata Kulesi

1384'de Ceneviz'liler tarafından inşa edilen Galata Kulesi, İstanbul'u keşfe başlamak için harika bir yer. Yüzyıllar boyunca yangın gözetleme kulesi, hapishane hatta gözlemevi olarak da kullanılan kulenin tarihini önce araştırıp gitmenizi tavsiye ederim. Yüksekliği 69.9 metre olan kulenin bir zamanlar kullanılan çanı, Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor - Arkeoloji Müzesi ile ilgili ayrı bir yazım olacak önümüzdeki haftalarda. Hazerfen Ahmet Çelebi'nin uçuşunu çocuklara usturuplu bir şekilde anlatmak için mükemmel bir mekan - amman anlatış biçiminize dikkat edin de "ben de uçarım nooolcek" diyerek kendini bir yerlerden atmasın çocuğunuz.

Anadolu Yakası'nda oturanlar, vapurla karşıya geçip Karaköy'den yukarı yürüyerek ulaşabilir kuleye. Yolu biraz uzatarak Bankalar Caddesi'nden de gidebilirsiniz.

Bizim ailemiz için vapura binmek de bir İstanbul keşfi - yeni Turyol motorlarından ziyade, eski gemilerin püfür püfür, martılarla nazlı ama güven verici salınışları çocuklar için harika bir gözlem imkanı sunuyor. Harem'den geçerken konteynerları taşıyan viiçlere bakmak, Kız Kulesi'nin masalını duymak, saraylara uzaktan bakmak onlar için birer macera.

Galata Kulesi'ne ayrıca İstiklal Caddesi'nden yürüyerek de gidilebilir. Tramvaya meydandan binip kule yakınlarında (tam durağı öğrenerek buraya eklerim) inin, müzik dükkanları arasından dar Galata sokaklarından geçin. Pek araba olmasa da, kaldırımlar dar - pusetlerle zorlanabilirsiniz.

Kulenin üstüne asansörle çıkılıyor, lokanta katından sonra bir kat daha yürüyerek terasa ulaşabilirsiniz. Çocuklara ÇOK göz kulak olmak gerekiyor netekim telli korkuluklar bana pek güven vermedi - bu benim paranoyamdan da olabilir ama. Lokantanın yemekleri orta, genelde akşamları gelen turist kafileleri için Türk mezeleri, ızgaralar vs var menüde. Orada yemek yerine İstiklal Caddesi'nde atıştırmak daha doğru olabilir, veya Karaköy Güllüoğlu'nda börek sonra da tatlı yemek.

Biz son gittiğimizde Giriş: 4YTL, Ticket: 8YTL uygulaması devam ediyordu.

İletişim için: 0212 293 8180
http://www.galatatower.net/

Hiç yorum yok: